Vierailuja:

keskiviikko 6. maaliskuuta 2024

Suomalais-ugrilainen kulttuuripääkaupunki -kilpailu vuodelle 2025 käynnistyy

Virolainen URALIC Keskus julkistaa yhteistyössä suomalaisten Sukukansojen Ystävät ry:n ja Suomi-Unkari Seuran kanssa kilpailun suomalais-ugrilaisen kulttuuripääkaupungin arvonimestä vuodelle 2025. Vuoden teemana on suomalais-ugrilaisen yhteistyön ja kansalaisliikkeen uudistaminen. Voittaja julkistetaan 29. kesäkuuta 2024 Kuhmossa.

Kulttuuripääkaupungin symboli Tsirk-lintu

Vuonna 2013 aloitettu Suomalais-ugrilainen kulttuuripääkaupunki -ohjelma on Uralic Keskuksen lippulaivahanke, jonka tarkoituksena on nostaa tietoisuutta uralilaisista kansoista ja kielistä, vahvistaa kollektiivista suomalais-ugrilaista identiteettiä ja virkistää paikallista kestävää kehitystä eri puolilla suomalais-ugrilaista maailmaa.

Tähän mennessä suomalais-ugrilaisen kulttuuripääkaupungin arvonimi on myönnetty kymmenelle kylälle tai kaupungille: udmurtialainen kylä Bygy vuonna 2014, setukaisten kylä Obinitsa v. 2015, unkarilainen kylä Iszkaszentgyörgy ja Veszprémin kaupunki v. 2016, karjalainen kylä Vuokkiniemi v. 2017, marilainen kylä Shorunzha v. 2019, marinkielinen kylä Mishkan Bashkortostanissa v. 2020, Abja-Paluoja Virossa Mulgimaan alueella v. 2021, udmurtialainen kylä Bayterek v. 2022 ja Suomalais-ugrilainen kulttuuripääkaupunki Kuhmo 2023.

Suomalais-ugrilaisen kulttuuripääkaupungin arvonimi on auttanut kantajiaan nostamaan näkyvyyttään kansallisesti ja kansainvälisesti edistäen kestävää kulttuurimatkailua. Vieläkin merkittävämmin, suomalais-ugrilaisen kulttuuripääkaupungin arvonimi on vahvistanut paikallisyhteisöjä ja tarjonnut uusia kehittämisen mahdollisuuksia. Suomalais-ugrilainen kulttuuripääkaupunki on myös osoittautunut yhdeksi vakaimmista ja kestävimmistä kansainvälisistä suomalais-ugrilaisista aloitteista viime vuosikymmenen aikana.

Kylät ja kaupungit kaikkialla suomalais-ugrilaisessa maailmassa ovat tervetulleita osallistumaan Suomalais-ugrilaisen kulttuuripääkaupungin kilpailuun, pois lukien kansalliset pääkaupungit Suomessa, Virossa ja Unkarissa tai paikalliset pääkaupungit Venäjällä.

Vuoden 2025 kilpailun erityisteema on kansainvälisen suomalais-ugrilaisen yhteistyön, kulttuurivaihdon ja kansalaisyhteiskunnan toiminnan uudistaminen suomalais-ugrilaisia kansoja kohdanneiden geopoliittisten muutosten aikana. Teema huomioi, että samaan aikaan aiempien suomalais-ugrilaisten kansalaisyhteiskunnan instituutioiden, kuten maailmankongressien, merkitys on vähentynyt. Suomalais-ugrilaisen kulttuuripääkaupunki -ohjelman sihteeri odottaa hakijoiden tarjoavan ympäristöjä ja mahdollisuuksia ajattelevalle ja luovalle käsittelylle niistä tavoista, joilla suomalais-ugrilainen liike voi säilyä, kehittyä ja lopulta uudistua nykyisessä tilanteessa.

Tarvittavat aineistot Suomalais-ugrilainen kulttuuripääkaupunki -kilpailua varten ovat saatavilla ohjelman verkkosivuilla osoitteessa www.uralic.org/projects/capitals/downloads. Hakemusten määräaika on 30. huhtikuuta 2024 ja kilpailun voittaja valitaan 29. kesäkuuta 2024 Suomessa Kuhmossa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti