Vierailuja:

keskiviikko 16. marraskuuta 2011

Kominmaalla tapahtuu

Komilainen tarjoilija kutsuttiin Mi:n toimintaan
Tapasimme viime yönä Komi Vojtyrin nuoriso-osasto Mi:n henkilöiden kanssa hyvin epämuodollisissa merkeissä paikallisessa Ozon-yökerhossa. Illan varsinainen tarkoitus oli juhlia kevyesti keskellä viikkoa ja nähdä ystäviä. Kaarroimme Nikolai Anisimovin kanssa paikalle taksilla puoli tuntia myöhässä - meillä oli kaikkien liput, joten muidenkin sisäänpääsy oli meistä kiinni. Oli kylmä ja satoi lunta, mutta onneksemme tytöt olivat päässeet jo sisälle lämpimään. Lopulta istuimme kaikki pöytämme ääreen, ja tarjoilija tuli kysymään mitä haluamme. Luonnollisesti aloimme tehdä tilaustamme komiksi. Tämä tarjoilija ei komia osannut, joten pyysimme, että pöytäämme lähetetään komia puhuva tarjoilija. Pian paikalle saapuikin viehättävä nuori tyttö, joka kantoi meille myöhäiseen yöhön asti suria pöytään.

Tämä on hyvä esimerkki Syktyvkarin tilanteesta. Kaupunki on siten kaksikielinen, että lähes kaikkialla asiat hoidetaan automaattisesti venäjäksi, vaikka onkin valtavasti tiloja, joissa ihmiset osaisivat myös komia. Komeja ei voi varsinaisesti erottaa venäläisistä, joten aina on olemassa mahdollisuus, että ihminen jolle yrität puhua komia ei ymmärräkään. Toisaalta keskustelun aloittaminen venäjäksi jo itsessään alleviivaa venäjän valta-asemaa. Venäjää osaavat käytännössä kaikki, joten se on tässä mielessä turvallinen ja helppo valinta. Komin käyttöä on erikseen vaadittava, se ei tule automaattisesti, mutta silti komeilla on täysi oikeus saada kielensä käyttöön. Ihmisiä täytyy rohkaista vaatimaan tätä. Ja on myös tärkeää aloittaa keskustelut komiksi. Komin puhuminen ei saa olla poikkeus, vaan siitä on tehtävä normaalia ja arkipäiväistä.

Jana Sažina kertoi minulle, että he aikovat nyt tehdä sellaisia tarroja, joilla promotoidaan komin kielen käyttöä kaupungissa. Niitä voisi laittaa kauppojen oviin, busseihin, yliopistolle - ylipäätään julkisiin tiloihin. Niihin tulisi siis tekstejä kuten esimerkiksi:

Вай, сёрнитам комиöн!
Hei, puhutaan komia!

Танi позьö сёрнитны комиöн!
Täällä voi puhua komia!

Колö сёрнитны комиöн!
Täytyy puhua komia!

Aloimme miettimään, että voisiko tällaista projektia tehdä jotenkin yhdessä. He aikoivat antaa tarrojen suunnittelun jollekin painotalolle/yritykselle. Mielestäni olisi järkevämpää kehitellä tarrojen ulkoasua jotenkin yhdessä. Ehdotankin, että tätä blogia lukevat tekisivät nyt joukon hienoja malleja tarroille, ja sitten täällä päätettäisiin mikä niistä on paras. Näin säästyisi rahaakin, jos merkit suunniteltaisiin näin talkoovoimin. Malleja voi lähettää minulle osoitteeseen niko.partanen@helsinki.fi. Ohjaan ne sitten eteenpäin.

Samalla vektoreita ja fontteja pyöritellessä voi miettiä myös logoa järjestöllemme!

Ilta oli hauska ja melkoisen villi, kuten täällä näyttää useimmiten käyvän, mistä tänä aamuna kello kahdeksalta odottanut esitelmäni suomen vokaaleista taisi hieman kärsiä. Kyllä tästäkin silti tuli ihan järkevä päivä. Viideltä oli Mi:n kokous, puhuimme viikonlopun matkasta Ižmaan. Kyllä, luvassa on kouluvierailuja Pohjois-Komissa! Lähtö on perjantai-aamuna 8:40, ja sen annista tulette kuulemaan pian palattuani.

Niko
Puheenjohtaja, Sukukansojen ystävät ry

4 kommenttia:

 1. Аттьö, Николай! :) Танi тожö сёрнитiсны та мöвп йылысь:

  "Мне тут подсказали очень интересную идею, и столичное представительство «Коми войтыр» уже начало ее воплощать, - хорошо было бы нам в городе создать зоны свободного общения на коми языке, например, в пунктах бытового и социального обслуживания и пометить их специальными стикерами «Танi верман сёрнитны комиöн»."

  -Зоя Остапова

  http://finnougr.ru/news/index.php?ELEMENT_ID=7799

  VastaaPoista
 2. Tämmöisiä tarroja on jo olemassa! Võron kielellä. Monissa eri väreissä. Yhdestä on kuva osoitteessa http://breidaks.wordpress.com/2011/04/

  VastaaPoista
 3. Moi Santeri!

  Joo, koko ajatus tuli meille Võrosta Janne Saarikiven kautta. Kyselin Virossa näitä tehneiltä lisätietoja, ja aivan ensimmäiseksi tämän olivat keksineet alasaksan puhujat vuonna 2002. Võrossa puolestaan tarroja tehtiin nelisen vuotta sitten.

  Komissa asiaa on nyt viety eteenpäin viime kuukausina. Suomessa on tehty ehdotuksia malleista, ja koitetaan vielä tammikuussa saada jotain valmiiksi. Võrossa on mietitty myös sellaisten pinssien tekemistä, joilla ihmiset voisivat viestiä puhuvansa tai ymmärtävänsä võroa. Minusta tämäkin on hyvä idea, ja helposti toteutettavissa eri suomalais-ugrilaisilla kielillä.

  Kiitos kun jaoit linkin võronkieliseen tarraan, jotain tuollaista värikästä Komissakin kaipailtaisiin. Kilpailu on vielä siten auki, että minulle voi lähettää uusia malleja. Tähän mennessä vain yksi tyttö Suomessa on ahkeroinut suuren määrän ehdotuksia, kiitos hänelle! Mutta uudetkin tekijät ovat aina tervetulleita! :)

  Niko Partanen

  VastaaPoista