Vierailuja:

perjantai 28. lokakuuta 2011

Puheenvuoro Komi Vojtyrin konferenssissa

Tänään pääsin sattumalta osallistumaan Komi Vojtyr -järjestön konferenssiin. Paikalla oli edustajia kaikkialta Komin tasavallasta, ja puheenvuorojen väleissä nostettiin aina lippuja (/mandaatteja) ja näin äänestettiin asioista. Siis tähän tyyliin:

Кора лэптыны мандатъяс! (Pyydän nostamaan mandaatin!)
*laput ylös*
Кодi памыд? (Kuka vastustaa?)
*laput alas*

Vastustamisesta seurasi aina keskustelua, mutta yleensä jutut menivät sellaisinaan läpi.

(Tietääkö joku mitä лэптыны tarkalleen tarkoittaa?)


Kuvassa edustalla Zoja Morozova.

Olin mennyt paikalle vain katselemaan, mutta lopulta kävikin niin, että minä ja Nikolai Anisimov saimme omat äänestyslippumme. Tietysti joku voi kysyä, minkä takia suomalainen ja udmurtti ovat komien kokouksessa mandaatit ojossa, mutta me mietimme, ettemme ainakaan mitään haittaa aiheuta. Periaatteessa on muuten hyvin mielenkiintoinen kysymys, kuka on oikeutettu äänestämään komien tilaisuuksissa. Kuten on nähty, ei tämä saamelaisten tai muidenkaan alkuperäiskansojen kohdalla ole mitenkään selvää.


Puhujia oli paljon, ja suurin osa puheenvuoroista oli komiksi. Tämän takia konferenssi oli hyvin mielenkiintoista seurattavaa, vaikka aivan kaikkea en pystynytkään ymmärtämään. Konferenssin tauon aikana oli myös suurimuotoisempi äänestetys Komi Vojtyrin edustajista, ja mielestäni näihin vaaleihin liittyvät käytännöt tuntuivat varsin demokraattisilta ja normaaleilta, mitä niitä sivusta seurasin. Paikalla oli myös tasavallan presidentti Vjatšeslav Gaizer. Hän tosin poistui paikalta jo kolmen tunnin jälkeen, itse konferenssihan jatkui pitkälle iltaan.

Myös nuoret komilaiset pääsivät ääneen. Hyvä ystäväni Andrei Terentev kuvaili puheessaan nuorten yliopistossa opiskelevien komien tilannetta: valmistumisen jälkeen on ylipäätään vaikea työllistyä, ja viiden kaupungissa eletyn vuoden jälkeen muutto syrjäisiin kyliin opettamaan komia ei useinkaan enää houkuttele, ei varsinkaan ellei maaseutua oikeasti aleta kehittämään. Tätä ei silti tunnuta juurikaan tiedostettavan hallinnossa. Puheenvuoro sai osakseen kritiikkia erityisesti presidentti Gaizeriltä, jonka mukaan ongelma on nuorten omissa asenteissa. Minusta Andrein puhe oli todella hyvä ja osui aivan oikeaan, arvostan myös suuresti sitä, että hän uskalsi puhua tilanteesta avoimesti ja hyssyttelemättä.

Komilaiset keskustelivat myös syyskuussa Siófokissa pidettävästä Suomalais-ugrilaisten kansojen maailmankongressista. Ajattelin, että tässä minulla on oiva tilaisuus mennä lavalle kertomaan terveiset järjestöltämme, ja pidinkin puheenvuoroni pian Gaizerin jälkeen. Kerroin, että Sukukansojen ystävät järjestivät keväällä seminaarin, jossa käsiteltiin Hanti-Mansijskin maailmankongressin jälkeisiä tapahtumia. Seminaarista jäi näkemys, ettei selvää kehitystä ole juurikaan ollut, eivätkä Hanti-Mansijskissa pidetyt pontevat puheet ole lunastaneet paikkaansa. Kerroin myös nuorisolla olleista ongelmista, siitä kuinka osanottajien kiintiö oli aivan minimaalisen pieni ja koko osallistujien valintamekanismi ylipäätään läpinäkymätön. Sanoin, että työskentelemme nyt Suomessa sen eteen, että Unkariin saadaan paljon nuoria, ja kehotin Komi Vojtyria asettamaan itselleen saman tavoitteen. Suunnittelin puheeni etukäteen muiden puhuessa, ja se menikin jotakuinkin näin:

"Бур лун дона Коми Войтыр! Ыджыд аттьö кор сетiнныд меным позянлун сёрнитны. Ме Нико Партанен Финляндияысь. Миян эм сэнi öтик организация, Sukukansojen ystävät ry, Финн-Угор Войтыръяслöн ёртъяс, да ме öни тайö организациялöн президент.

Миян вöлi априлын Хелсинкиын семинар, кодiлöн тема вöлi аддзыны мый конкретическöй вöлi керöм кык во Ханти-Мансийсклöн конгресс берö. Вöлi критика, мый абу уна. Ханты-Мансийскиын вöлiсны уна бур мöвпъяс, но оз тырмы сёрнитны быд нёльöд во, колö вöчны унаджык, да босьтны конкретическöй цельяс.

Кор конгресс вöлi Ханты-Мансийскын вöлiсны уна сьöкыдлуньяс кор том мортъяс кöссисны локны конгрессас, вöлiсны тöлка кык местаяс налы. Ми лёка гöгöрвоам мыйла татшöм ситуачия Финн-Угор войтыръяслöн комиссияын. Öни ми уджалам Финляндияын мый Венгрияö позьö локны унаджык том Финнъяс.

Пöжалуйста, Коми Войтыр, сетöй Шиофокö унаджык том мортъяс. Ме аддзи мый тiян эм уна бур, активный да талентный том йöз, д ме чайта мый накöд конгресс лоас бурджык и локтасны унаджык выль мöвпъяс. Аттьö!"

Tietenkin on vaikea arvioida, onko tällä oikeasti vaikutusta. Ei varmasti silti ainakaan haittaa. Keskustelin aiheesta kongressin tauon aikana, ja ihmiset tuntuivat olevan samaa mieltä kanssani. Komeilla on edustajia 20, Syktyvkarista 5 ja 15 muualta, jos nyt oikein ymmärsin. Tulen juttelemaan aiheesta nyt vielä viikonloppunakin. Täällä on minusta todella paljon järkeviä ihmisiä, jotka olisi syytä saada esim. juuri tuonne Unkariin.

3 kommenttia:

 1. Mahtavaa, Niko!

  ЛЭПТЫНЫ tarkoittaa internetin monenlaisten eriläisten lähteiden mukaan jotain tyyliin: nostaa, rakentaa, pystyttää, vetää (ylös) jne.

  VastaaPoista
 2. Galina Misharina
  лэптыны ки-керка-юр-тöвдöра(lippu)-морт -
  Лэптыны джоджысь книга - nosta lattialta kirjan и сiдзи водзö=jne

  VastaaPoista
 3. Нико, зэв-зэв бура сернитöмыд!

  VastaaPoista