Vierailuja:

sunnuntai 28. toukokuuta 2023

Karjalainen iäni -lyhytelokuvia katsomassa Jyväskylän Yläkaupungin yö -tapahtumassa

Yhdistyksemme järjestää toisinaan yhteislähtöjä erilaisiin sukukansatapahtumiin, ja taas oli sellaisen vuoro – tiettävästi ensimmäistä kertaa Jyväskylässä. Suuntana oli vuodesta 1992 lähtien talkoovoimin järjestetty suuri ja kolmipäiväinen kaupunkikulttuuritapahtuma Yläkaupungin yö, joka levittäytyy pääosin Jyväskylän yliopiston pääkampukselle mutta myös ympäri Jyväskylää. Osana festivaalin lukuisia tapahtumia järjestettiin yliopiston päärakennuksessa karjalaista nykykulttuuria käsittelevä Karjalainen iäni ‑lyhytelokuvakokonaisuus. Sen osia olivat Kotihmyöštymini (Kotiinpaluu), Ečindä (Etsiminen), Kibu (Kipu), Yhtehistö (Yhteisö) ja Ylbevys (Ylpeys).

Lyhytelokuvat ovat syntyneet Karjalaiset Nuoret Šuomessa -järjestön jäsenien halusta luoda jotain nuorilta nuorille. Elokuvat on toteutettu niin, että Maura Häkki, Milla Tynnyrinen ja Sivi Ihalainen suunnittelivat ja toimittivat karjalaisilta nuorilta kerätyt tekstit viideksi tarinaksi. Tekstit käännettiin karjalan monet kielimuodot huomioon ottaen. Lyhytelokuvissa puhuu ja näyttelee karjalaisia nuoria, ja hanke sai rahoituksensa Karjalan kielen elvytyshankkeelta.

Lauantaina 27. toukouuta luentosaliin saavuttaessa paikalla ei ollut vielä ketään muita. Hiljalleen sali alkoi kuitenkin täyttyä: Paikalla oli muiden mukana kahden yhdistyksemme aktiivin lisäksi pari yhdistyksemme tukijaa ja aktiivista seuraajaa sosiaalisesta mediasta sekä ilahduttavasti edustusta myös Jyväskylän yliopiston suomen kielen oppiaineen ainejärjestön Sane ry:n puolesta. Kaiken kaikkiaan paikalle saapui noin 20–30 henkeä.


Elokuvien alkuesittely käynnissä

Eräs hieno seikka elokuvissa oli, että ne oli toteutettu karjalan kielen eri muodoilla. Elokuvassa kuultiin toista karjalan päämurretta livvinkarjalaa. Lisäksi kuultiin toisen päämurteen, varsinaiskarjalan, murteita: Vienan murretta sekä eteläkarjalan murretta. Tämä innosti sihteeriämme Iivo Kalijärveä, kun hän sai huomata, että hän ymmärsi karjalaa melko hyvin, vaikka hän ei ole sitä opiskellut. Elokuvat oli toteutettu ammattimaisesti: käsikirjoitukseen, leikkaukseen, äänisuunnitteluun ja yleisilmeeseen oli panostettu. Paikalla oli myös osa elokuvien tuotantoryhmää.

Lopputekstien aika

Elokuvien jälkeen siirryimme nauttimaan virvokkeita kevätkesäisen sään helliessä, ja kaksikkomme seuraan liittyi vielä eräs kolmas yhdistyksemme jäsen. Hän ja Kalijärvi kertailivat kokemuksiaan ja elämyksiään vasta Turussa järjestetystä IFUSCO-konferenssista. Voin ylpeänä todeta Jyväskylän yliopiston alumnina, että he olivat ainoat osanottajat Jyväskylän yliopistosta, ainoat fuksit sekä ainoat filosofian ja yhteiskuntatieteiden edustajat. Juuri tällaista laajuutta kansainvälinen sukukansaliike tarvitsee – myös yliopistomaailman ulkopuolella. Jos tahdot mukaan Jyväskylän paikallistoimintaan tai haluat järjestää sukukansatoimintaa omalla paikkakunnallasi, ota rohkeasti meihin yhteyttä esimerkiksi sähköpostitse.


Aleksi Palokangas

Puheenjohtaja

Sukukansojen ystävät ry


1 kommentti:

  1. Terveiset Ilmajoelta, mainiota huomata tämän tärkeän asian esillä pito, ja ko. asian eteenpäin vienti sekä tiedon lisääminen. Yst. Terv. Jouni K

    VastaaPoista