Vierailuja:

sunnuntai 8. huhtikuuta 2012

Historiallisia sukukansakontakteja


Sain joulukuun alussa Hanti-Mansiassa varsin mieluisan jäljitystehtävän, jonka jaan nyt kaikkien sukukansojen ystävien pääsiäisiloksi. Uskon, että näin yhdessä asiaa selvittämällä tulemme auttamaan Saranpaul'in kylässä asuvaa Agnija Jegorovna Rokinaa parhaalla mahdollisella tavalla. Hän oli nimittäin löytänyt isoisänsä jäämistöstä mystisen valokuvan, joka liittää tuon Siperiassa perheensä perustaneen miehen Suomeen. Hän ei ollut puhunut koskaan olleensa Suomessa, mutta valokuva kertoo muuta.

Miehen nimi oli Afanasij Aleksejevits Filippov. Hän oli syntynyt Pohjois-Komissa vuoden 1882 tienoilla ja puhui lastenlastensa lailla komin ivatas-murretta. Ei ole tiedossani, mitä kautta hän lopulta asettui Saranpaul'iin. Yhtä epäselvää on hänen päätymisensä Suomeen, vaikka selvältä vaikuttaakin, että hän palveli aikanaan Venäjän armeijassa.


Valokuvan etupuoli

Kuvassa on kolme uniformupukuista nuorta miestä. Agnija Jegorovnan isoisä on heistä oikealla kukkien takana seisova. Kuvan alaosassa on teksti Axel Strandberg Slotts. Kuvan taakse on kirjoitettu kaikenlaista tietoa, jopa osoitetta ja vuosilukuja myöten. Kääntöpuolen olen skannannut tähän liitteeksi, minä lisäksi yritin tulkita sen tekstejä parhaani mukaan. Pikaisillakin google-hauilla on selvää, että Axel Strandbergilla on tosiaan ollut valokuvaliike myös Turussa. Ilmeisesti tällaista valokuvaliikettä ei kuitenkaan enää nykyään ole. Valokuvataiteen museon sivuilla on ollut tietoa valokuvaajasta, mutta ikävä kyllä hakuni antama linkki näyttää vanhentuneen. Mutta ehkä joku osaa sanoa miesten uniformujen perusteella jotain?

Tämä on nyt tällainen vapaa selvitystehtävä, johon minun puolestani kaikki saavat tarttua. Löytyneitä jälkiä Afanasij Aleksejevits Filippovista voi laittaa esimerkiksi tämän ketjun kommenttiosioon. Tulen välittämään kokoamamme tiedot Agnija Rokinalle. Voin myös lähettää kuvista parempilaatuiset versiot, jos joku haluaa yrittää saada tekstejä paremmin näkyviin.


Valokuvan kääntöpuoli


Seuraavaksi kuvaan kääntöpuolen tekstejä (siinä missä niistä saan selvää).

Vasempaan yläkulmaan on kirjoitettu käsin:

 990-980

Yläreunassa lukee:

Valokuvaaja Axel Strandberg

Alhaalla vasemmalla (leiman ympärillä) lukee:

Prisbetont Palkittu
Paris 1900 Pariisi

Tästä alavasemmalle lukee:

Första Belöningen
Helsingfors 1902

Ja alimmaisena:

Levy säilytetään Plates förvanes

Oikeassa alakulmassa on teksti:

TURKU
Linnakatu 13

Hyvää pääsiäistä!
Toivottaa,

Niko Partanen

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti