Sukukansojen ystävät ry ja lauluyhtye Kärhämä järjestävät Tieteiden yönä torstaina 20. tammikuuta 2022 tapahtuman Tämän etymologian tahtoisin kuulla, jossa on vapaamuotoisessa ja rennossa tunnelmassa mahdollista kysyä uriensa eri vaiheissa olevilta etymologian asiantuntijoilta tietoja sanojen alkuperästä. Tapahtuma on suomenkielinen, ja vastaamassa on erityisesti suomalais-ugrilaisten kielten asiantuntijoita. Tavoitteena on rohkaista keskustelua etymologiasta ja etymologisesta tutkimuksesta osallistamalla striimin seuraajia: Minkä etymologian sinä tahtoisit kuulla? Voit lähettää etymologiakysymyksen ennakkoon sähköpostiosoitteeseen sukukansojenystavatry@gmail.com, kommenttina tähän blogikirjoitukseen tai esimerkiksi viestinä järjestön Facebook-sivulle. Otamme myös ehdotuksia vastaan tapahtuman chatin kautta. Striimin linkin löytää Tieteiden yön tapahtumasivulta!
Tapahtuman etymologisina asiantuntijoina ovat kielentutkija Janne Saarikivi sekä väitöskirjatutkijat Kaisla Kaheinen ja Juho Pystynen. Paikalla on myös kielentutkija Lotta Jalava, joka tunnetaan muun muassa viime vuonna ilmestyneestä tunnetusta tietokirjasta Sana sanasta. Myös Janne Saarikivi oli hiljattain toimittamassa ansiokasta Turhan tiedon kirjaa, johon sisältyi uutta etymologista tietoa, muun muassa sanan hymy alkuperästä. Monia sukukansa-asioita harrastavaa varmasti jo ajatus etymologisen tiedon turhuudesta hymyilyttää, mutta tässä tieteellistä tietoa ja sen ansioita jatkuvasti kiistävässä nykymaailmassa joku voi epäilemättä ajatella näin. Yksittäisten etymologioiden lomassa keskustellaankin laajemmin etymologisen tiedon ja tutkimuksen merkityksestä.
Tapahtuman toinen järjestäjä on lauluyhtye Kärhämä. Kärhämän tuotantoon voi tutustua esimerkiksi alla olevan videon kautta, jossa lauletaan sanasta jankata.
Alkuperäiseen paikan päällä järjestettävään tapahtumaan olisi kuulunut keskustelua aiheiltaan eri osiin jakavia etymologisia lauluesityksiä, mutta nyt suunnitelmaa on sovellettu niin, että tapahtuma sopii paremmin suoraan verkkolähetykseen. Keskusteluun otetaankin etymologinen ja sanoista kertova laulu laajemmin, erityisesti tieteen popularisoinnin menetelmänä. Aiheina tähän liittyvät sanojen alkuperätieto lauletun kansanmusiikin sisältönä sekä kollektiivinen historiatieto ja laulettu suullinen perinne sen välittäjänä. Onko jokin sana tai sanan alkuperä, joka mielestäsi tarvitsisi laulun? Osallistujien viestit otetaan osaksi keskustelua, joten tervetuloa kommentoimaan!
Juuri ennen tapahtumaa on toinen temaattisesi hyvin läheinen Tieteiden yön ohjelma: Outi Táncsosin esitelmä Monikielistyvät suomalais-ugrilaiset. Näin pystyy rakentamaan itselleen erittäin sukukansapainotteisen Tieteiden yön, vaikka ehdottomasti koko ohjelma on syytä katsoa tarkasti läpi!
Kärhämä osallistuminen tapahtumaan on osa Koneen säätiön tukemaa hanketta Laulujen lähteet, sanojen synnyt. Myös Sukukansojen ystävät ry on saanut tukea Tieteellisten seurain valtuuskunnalta tapahtuman järjestämiseen. Kiitämme luottamuksesta!
kirvota
VastaaPoista